Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

På väg till Moskva

20 juni, 2010 · Inga kommentarer

Onsdagen den 28 april

Vi har lyckats passera det enorma S:t Petersburg utan att ta oss in till staden.

Vägen är ibland som en tvättbräda, ibland som en bred asfalterad aveny.

Jag på väg till Moskva

Skog, ungskog, björkar, träskmark och byar som då och då dyker upp. Husen längs vägen är av trä, en del timrade, i gult, brunt, grått, grönt och blått. De flesta har ett slags fähus, eller lada i anknytning till huset. Vid några gårdar  ligger högar med ved. På husen en och annan parabolantenn.

Många hus ser totalt ödelagda ut med trasiga fönsterrutor. De ser ut som de håller på att falla ihop och färgen har flagnat.  Fast det  lyser i dem  när det så småningom blir mörkt.

Andra hus har blivit upprustade och en del är av tegel med fönsterramar i trä, gjorda med snickarglädje, sirligt dekorerade och vita.

Vid ett av husen finns en gammal brunn med grumligt vatten.

Längs en del hus går långa gula rör, vet ej om det är gas – eller vattenledningar.

Intill vägen står kvinnor och säljer te från sina rykande samovarer. De står här därför fabriken de jobbade på är sedan länge nedlagd. Det är deras kamp för att överleva som gör att de står här.

Det är bara vi och några andra personbilar i den långa natten men hur många långtradare som helst som susar förbi. Långtradarparkeringar, små livsmedelsbutiker som kallas magasin,  caféer och parkerade långtradare längs vägen. Caféerna är enkla men alltid med några flaskor vodka till försäljning. Gulasch, borstj, och andra rätter serveras. Menyn är på ryska.

Och om man behöver gå på toaletten får man ibland finna sig i att det bara finns utedass.

Etiketter: Ryssland

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar