Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Almedalsmånglarna

5 juli, 2010 · 2 kommentarer

Almedalsmånglarna

Almedalen söndagskväll

Den här veckan kommer att bli fylld av månglare – eller nasare i åsikter och konsten att göra sig hörd och lobba. Almedalen i Visby invaderas av dem – i tusental.

Redan på färjan till Visby lanserar ”Debattingen” att de finns till, när de går runt i sina T-shirts. Men de debatterar inte utan ska ta hand om förskolebarn under Almedalsveckan och är anställda av privata arbetsgivare.
Bland de mest välkända åsiktsmånglarna är Fredrik Reinfeldt som håller tal på söndagskvällen, medan blå moderatballonger svävar i luften. Andra ballonger sitter fastknutna i en och annan barnvagn.
Och Fredrik är riktigt dråplig när han på allvar påstår att en undersköterska sagt att det visserligen lönar sig för dåligt att jobba och att hon inte kan leva på den låga lönen men höjda löner får inte gå ut över finanserna. Det är åsikter som Fredrik gillar.
Föregångslandet Sverige står det bakom honom på scenen med stora bokstäver.

Inga besparingar, tycker JAG - brukarkooperativet för personlig assistans.


Personal och brukare i JAG-kooperativet håller tappert upp ett plakat: ”Föregångslandet Sverige”? Spara inte på den personliga assistansen. Men det ser nog inte Fredrik.
62-årige Boy Larson, med tidigare jobb på ABF och andra arbetsplatser står ensam med ett annat plakat: Även vi deltidsarbetare är en resurs i samhället. Han hankar sig fram på deltidsjobb som ledsagare. Han tänker stå här varje kväll och torgföra sitt budskap.

Boy Larson

Reinfeldts tal är strunt, tycker han.
I Almedalen vill de flesta synas och höras. Därför finns det allehanda åsiktsmånglare. Till de tunga hör LO och arbetsgivarorganisationen Almega. Men här finns även Morris Motorcycles som tävlar på elmotorcyklar. Vad Poker Stars, världens största rum på pokernätet, gör i Almedalen kan man undra.
Även ackrediterade journalister visar sig vara en brokig skara. Så en grävande journalist som Janne Josefsson får finna sig i att samsas med bloggaren Mary X Jensen från Mina Moderata Karameller.
Och på Hamngatan finns en bordell, upplyst i rött. Men den är tom. Den står där för att tala om varför sexköp är så fel.
Vid en av barerna vid Hästgatan tog Peter Eriksson tidigare en öl. När han för länge sedan gått ut går kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) från Malmö in. Alexander Bard stretar uppför backen, svensk debattör, travhästuppfödare, författare, filosof, låtskrivare, musiker och producent.
Medan Anders Wijkman (KD), miljömånglare, med bestämda steg strävar uppför backen. Kanske tänker han precis på hur han ska sälja sitt budskap.

Etiketter: Almedalen

2 svar hittills ↓

  • 1 Å // jul 6, 2010 kl 12:07 e m

    Låter ”kul” men rörigt – nu kommer jag också ner & månglar nä jag menar minglar

  • 2 Ann-Christin Sjölander // jul 6, 2010 kl 5:52 e m

    Vad kul kommentar. Hoppas att vi ses, vilka seminarier ska du och Sören vara med på?

Lämna en kommentar