Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

”Vi vänder ryggen till”

6 juli, 2010 · Inga kommentarer

24:7, dygnet runt sju dagar i veckan jobbar kommunalarna. Så står det på Kommunals turnébil som är uppställd i hamnen. Men det är ganska tomt där.
Förutom några pensionerade ombudsmän.
Aktive ombudsmannen Leif Nordin står på en uppbyggd scen och uppmanar folk att ställa upp på välfärsbingo. Han låter som Anders Lundin i Allsång på Skansen.
– Ställ upp på bingo med Kommunals nya ordförande
Annelie Nordström, tycker han.
– Vem är det, undrar en förbipasserande medan hon glatt ställer sig på en bingoruta.
– Det är jag, säger Annelie och viftar högt med ena armen. Hon står på ruta 7 och viftar med en röd nummerlapp. Men hon vinner inget. Själv står jag bakom och viftar med nummer 17. På lappens baksida står det en text som går ut på att Alliansen sänkt skatten och försämrat välfärden. Men vi som

Anneli Nordström spelar bingo. Foto: Gösta Elmquist

inte vinner får tröstpris: plåster. Det bästa man kan få i skavsårsvärmen.
Mitt emot huserar Sverigedemokraterna.
– Vi vänder dem ryggen till, säger Leif Nordin.
Men Sverigedemokraterna fick senare Kristdemokraterna att ställa upp på debatt mitt i vimlet. Fast Rolf Tufvesson, KD, vägrade att stå på podiet tillsammans med SDs partisekreterare Björn Söder. Han stod nedanför och såg liten ut. De debatterade framför LO:s högkvarter vid Hamnplan 5, framför
banderollen för rödgrön valseger 2010. Och Svenska Kyrkans ”För allas lika värde”.
Området avspärrades och det var fullt av poliser, uniformerade och civila. Det blev centerungdomar som ställde upp i protest, med ryggarna vända emot Sverigedemokraterna. Medan Björn Söder fick basunera ut ett budskap som gick ut på att skicka ut invandrarna och om nyttan av livstids fängelsestraff för brottslingar.

De vände ryggen till. Foto: Gösta Elmquist

För mig var det betydligt roligare att prata med Kommunals tidigare ombudsman i Norrbotten, Jan-Erik Lundkvist, som varit mentalskötare på det numer nedlagda mentalsjukhuset Furunäset. Han är suverän skrönberättare och hade inget emot att dra en historia.
En gång för länge sedan satt han i ett väntrum och väntade på att få gå in till läkaren. För att få tiden att gå läste han Fjodor Dostojevskijs Bröderna Karamazov och kom till så dråpliga ställen i texten att han slog sig på knäna och storskrattade i det i övrigt knäpptysta väntrummet. Folk skruvade på sig.
Sedan kom en undersköterska och ropade upp honom: Jan-Erik Lundkvist från Furunäset.
Då förstod folk. Här satt en man som fått tillfällig frigång. Tänk om man kunde säga det även om Björn Söder.

Etiketter: Almedalen

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar