Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Ingvar Carlsson, jag och vatten

9 juli, 2010 · Inga kommentarer

I onsdags hoppade jag på en buss i Visby under Almedalsveckan. Journalister och ett tjog fotografer trängdes bland sätena. Då hade jag ingen aning om att jag skulle råka komma på tu man hand med tidigare statsministern Bussen körde förbi villaområden och vi kom till en allt vildare natur. Så stannade den vid havet.

Det var sagolikt vackert och jag kunde höra vågornas dån mot stranden. Jag kom också att tänka på att Gotland har påbörjat ett projekt om att avsalta havsvatten. På flera ställen på ön råder det vattenbrist.
Det visade sig att jag hade hamnat vid Ingvar Carlssons fritidsstuga. Partiet hade ringt honom och ville att han skulle upplåta sin tomt en stund för journalister. Det var ett lyckat grepp. För de kom i klasar. De rödgröna partiledarna stod och väntade. Frukost, kaffe och smörgås serverades, samt flaskvatten tillverkat i Danmark. Trots att Ingvar har en egen borrad brunn som inte har sinat. Fast det där med kranvatten tänkte han nog inte på.
Fotograferna släpade sina kameraväskor genom buskar och snår och det lät klick, klick, klick kring partiledarna. Jag satte mig på verandan till ett mindre hus. Ingvar Carlsson kom och slog sig ner bredvid, klädd i ljusbruna gympaskor, en pikétröja i ljusblått och mörka jeans.

En superkort intervju med Ingvar Carlsson. Foto: Tobias Holmqvist

– Det här är undantagshuset, här bor Ingrid och jag när barnbarnen kommer, sa han.
Han förklarade att han inte brukade tala om dagspolitik men om ideologi.
– Att bilprovningen privatiserats är idiotiskt, tyckte han och trodde att det skulle bli dyrare och inte blev det samma kvalité heller. Han tyckte heller inte om att apoteken hade privatiserats.
Mer hann jag inte fråga för plötsligt var han omringad av en hord av journalister. Men jag är övertygad om att han även skulle tycka att det vore idiotiskt att privatisera vattenförsörjningen.

Det var fler som ville intervjua

Dagen innan hade jag varit på ett seminarium som handlade om vatten, vårt grundläggande livsmedel som i vissa delar av världen redan är en bristvara. I Sverige kommer vi att få betala dyrt för vårt dricksvatten i framtiden. Möjligen var vi två journalister där. Men det ska jag berätta om i en annan artikel.

Läs Liv tycker: Journalister, journalister, ständigt dessa journalister. http://www.ka.se/index.cfm?c=93458

Etiketter: Allt om vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar