Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Osexigt tala om vatten

13 juli, 2010 · Inga kommentarer

Tänk er att Mona Sahlin hade inlett sitt valtal i Almedalen med ”Vi höjer skatten för vi tänker satsa på nya vattenledningar.” Det skulle knappast ge rungande applåder.

Jag hör vatten sippra i kylskåpet. Sedan blir det tyst. Det går sönder, mitt i sommarvärmen.
Ut på stan för att köpa ett nytt kylskåp, kvävande hett. Jag borde ha tagit med mig en flaska vatten.
Snart inser jag bär på ett lyxproblem. Jag kunde ju ha varit en ung flicka i Darfur. Inte kan hon räkna med ett kylskåp där hon kan kan ha en kanna kallt vatten. Hon stretar i värmen, kilometer efter kilometer för att få tag i vatten. Hon kanske är en av dem som blir våldtagen på vägen till vattenkällan, de som Läkare utan gränser har berättat om. Fast det är ju där det. I Darfur.
För de flesta i Sverige är tillgången till vatten självklar. Fast mitt under Almedalsveckan, när politikerna överträffade varandra i vallöften, infördes bevattningsförbud på vissa delar av ön. Invånarna får varken vattna sina trädgårdar eller tvätta sina bilar med vatten från slangar. Vatten körs i tankbilar till Fårö. Det är inte bara Gotland som har problem. I Skåne uppmanas folk att vara sparsam med vattnet. Dricksvatten tas för givet i Sverige, men allt oftare får invånarna koka sitt vatten på grund av föroreningar. I Stockholm läcker en femtedel av vattnet ut ur gamla ledningar. Det finns rör som är över hundra år gamla. Kommande klimatförändringar kan leda till att översvämningar blir vanligare och att vårt dricksvatten förorenas. Göteborgs Vatten måste till exempel investera fyra miljarder de närmaste tio åren. Va-taxan för ett hus där förväntas öka från 3800 kr/år till 5800 kr/år 2020. Vi kommer i framtiden att få betala mer för vårt vatten. Men det är sällan vi hör politiker tala om de svenska vattenproblemen. Vattenrör är så osexigt att de inte skulle komma på tanken.
Tjänstemän inom vattensektorn är oroade.
– Dricksvatten tas för givet, riskerna underskattas, sa Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket på ett seminarium i Visby. De som deltog i panelen, kunniga experter från Göteborg, Stockholm och Lund, tyckte att politikerna borde våga lyfta frågan.
När det gäller flickan i Darfur finns det faktiskt en politiker som uppmärksammat henne, tidigare utrikesministern Jan Eliasson. Han är ordförande i det svenska Water Aid, som försöker förmå makthavare i rika och fattiga länder att ta vattenfrågan på allvar.
Så gör det politiker! Här hemma och ute i världen.

Fakta:
En miljard människor i världen saknar tillgång till rent vatten.
Över hundra miljoner människor i Europa saknar tillgång till rinnande och rent vatten i sina hem enligt FN och WHO (2007).
WaterAid bildades i England 1981 för att bistå väldens fattigaste länder med vatten och sanitet och sätta tryck på världens regeringar. I Sverige finns WaterAid sedan förra året. Om du inte ids något annat kan du sms:a VATTEN 20 till 72900 för att ge 20 kr till deras arbete.

Etiketter: Allt om vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar