Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Hon tjänade 180 000, han fyra miljoner

19 juli, 2010 · 1 kommentar

Mitt i sommarvärmen läser jag hur EQT partners, rådgivare till EQT:s fonder har gjort goda vinster. Bland investerarna finns Wallenbergs Investor. På två år har en vinst på 150 miljoner delats ut till ägarna. Det har gett 3,5 miljoner per person för EQT:s partners, enligt SvD.
Det är då mina tankar går till städerskan på Volgsjöskolan i Vilhelmina i Västerbotten. Jag gick in till henne en tidig vintermorgon för två år sedan, när hon moppade under skolbänkarna. Hon blev förskräckt när hon upptäckte mig, för hon fick absolut inte tala med journalister. Hon hade inte heller tid. Förr hade hon städat hos kommunen. Sedan hon börjat hos serviceföretaget ISS hade hon skrivit på ett papper om tystnadsplikt. Så hon vågade inte säga något, inte ens sitt namn. Hon trodde att hon skulle hamna i fängelse.
Vad har då detta med EQT att göra? Jo, EQT äger ISS.
ISS övertar alltmer städning i kommuner och landsting. 1992 hade företaget
85 900 anställda, idag är de 480 000 runt om i världen, fast företaget kallar de anställda för medarbetare. Det låter mer familjärt. Jag vet inte om den rädda städerskan i Vilhelmina känner sig som en i familjen. Hon vågade inte säga något.
När Riksbyggen, det folkrörelsedrivna företaget, tog över fastighetsskötseln i Vilhelmina lades städningen ut på ISS. Därmed kunde ISS, utan att gå utanför lagens råmärken, sänka lönerna för städarna med 2 700 kronor i månaden. De som tjänat 17 700 kronor fick bara 15 000 i lönekuvertet och sju färre semesterdagar. Några städare blev arbetslösa. De som blev kvar fick ett stressigare jobb. Förutom att trotjänarna fick finna sig i att provanställas.
Samma år som jag försökte prata med städerskan på skolan i Vilhelmina tjänade Conni Jonsson, VD i EQT, över 4 miljoner och hade en förmögenhet på 55 miljoner kronor. Då tjänade hon i Vilhelmina 180 000 kronor på ett år.
Det finns en logik i det hela. Tacka för det att den som städar får slita och gno för en låg lön, det är ju inte moppen som kostar, det är personalen. Den kommunala städerskan är numera en kostnadseffektiv medarbetare hos ISS, som kan konsten att städa en toalett på 82 sekunder. Hon ska både spara in pengar åt kommunen och gno ihop stålar till ISS och EQT. Det vet både kommunen och ISS. Men det skulle de aldrig erkänna. Och fan ta henne, om det kommer klagomål om att hon inte fixat bort all smuts. Då blir hon utan det lokala lönepåslaget, när chefen talar om vilken lön hon förtjänar. Det är detta som så fint kallas individuella löneförhandlingar. Fast det behöver inte såna som Conni tänka på.

Läs om ISS på www.ka.se

Etiketter: Privatiseringar

1 svar hittills ↓

  • 1 Ann Arvidsson Renström // jun 6, 2012 kl 10:54 f m

    Man kan bli arg för mindre.

Lämna en kommentar