Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

I Moskva

21 juni, 2010 · Inga kommentarer

Torsdagen den 29 april:

Vita huset

Från fönstret i den lånade lägenheten i Moskva kan jag se vita huset – regeringsbyggnaden – på andra sidan floden.

Här i lägenheten satt, enligt min reskamrat, hans ryska vänner 1993 och småpratade – till synes obekymrade av stridsvagnarna som rullade fram mot Vita huset och smattret från kalasjnikovs, när några politiska ledare försökte göra uppror mot Boris Jeltsin.

Hotell Ukraina ligger tvärs över gatan emot, en Stalinbyggnad, som numera inrymmer SAS Radisson hotell. Personalen vet ingen hejd på att uppträda vänligt och underdånigt. När jag gick in och kikade möttes jag av unga kvinnor i röda dräkter i entrén. De talade perfekt engelska.

Stalinskrapa som blivit SAS Radison hotell


Från fönstret ser jag Moskvafloden flyta med en obestämbar brungröngrå färg. Och lite längre bort på en byggnad upptäcker jag Gazproms blå neonskylt. Gasjätten som det borde skrivas mer om. Inte bara i Ukraina har företaget strypt gastillförseln. Det har också hänt i det lilla fattiga Moldavien, när landet inte anpassade sig tillräckligt till den ryska politiken.

På banken idag stod folk och köade för att betala räkningar, kanske var det hyra eller el. De stod i en lång rad. Detta köande fortsätter.

Jag förstår inte att fler har kontokort och allra minst förstår jag att här kan jag inte använda mitt kontokort för att köpa en järnvägsbiljett till S:t Petersburg. Jag får dessutom höra talas om att ett snabbtåg på väg dit nyligen spårade tåg ur för någon lagt trotyl på spåret. När jag senare åker det är det en polis på tåget, men han är tydligen bara där för att ta hand om folk som blir för fulla i restaurangvagnen.

Jag äter Julien – svamp med gratinerad ost på ett café. Där sitter huvudsakligen män och de beställer vodka i gram. På en skylt står att man får böta 500 rubel om man har med sig egen sprit. En servitris springer fram till ett av borden med ett askfat.

Vid Kiev stationen i närheten står poliser och kollar folk, som kanske kommer från Tjetjenien.

Kaukasier har en marknad i närheten med allt från inlagda gurkor, plasthinkar till avlagda kläder.

Självmordsbombarna som i mars dödade massor av människor i tunnelbanan på bland annat stationen Park Kultuij föder oro och rädsla och vrede. På den stationen är det ganska ödsligt den här dagen förutom ett tjog poliser.

Etiketter: Ryssland

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar