Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Bedrövligt tiga om vatten som mänsklig rättighet

4 augusti, 2010 · Inga kommentarer

Äntligen – FN:s generalförsamling har förklarat tillgång till rent vatten och toaletter som en mänsklig rättighet. Det är skamligt att Sverige lagt ner sin röst. Det handlar om solidaritet med världens fattiga. 122 länder röstade för resolutionen, ingen emot, men 41 länder lade ner sina röster. Det skedde i slutet av juli.
Fortfarande saknar 884 miljoner människor rent dricksvatten och 2,6 miljoner saknar toaletter.
Till skillnad från Tyskland avvaktar Sverige en process i Genève. I en rapport ska det förtydligas vilka skyldigheter världens stater har. Men den som ansvarar för rapporten i FN, advokaten Catarina de Albuquerque, har redan välkomnat resolutionen och ser den som en milstolpe.
Tyskarna anser att det ena inte utesluter det andra, det är dags att skrida till handling. Även om resolutionen inte är bindande kan människor nu ställa större krav på rätt till vatten och toaletter. Taxorna ska också, enligt resolutionen, vara så rimliga att folk har råd att betala.
I Sydafrika får nu fattiga betala vatten i förväg, genom att lägga i mynt i ”pre-paid meters”.
Det har varit en 15 års kamp för att nå det här målet och drivande har varit ideella organisationer och fackföreningar. De stora aktörerna i vattenfrågor har förhållit sig passiva.

Adriana Marguiso, ordförande i fackförbundet FFOSE i Uruguay, krävde att vatten skulle vara en mänsklig rättighet redan på Världsvattenforumet förra året.

På Världsvattenforumet i Istanbul i mars förra året demonstrerade några aktivister i närheten av forumet för ”Vatten som mänsklig rättighet” men även för att man inte ska kunna göra sig vinst på vatten. De skingrades av polisens tårgasattacker och gummikulor. Flera greps. Polisens agerande fördömdes inte med ett enda ord av World Water Council, den organisation som anordnade forumet. I forumets slutliga ministerdeklaration stod endast att rent vatten är ett mänskligt behov, vilket fick 20 länder att reagera med en egen motdeklaration, där de vidhöll att rent vatten är en mänsklig rättighet. Till dem hörde inte Sverige.
World Water Council har nära band med de franska privata vattenbolagen Suez och Veolia. Frågan är hur privatiseringar rimmar med vatten som en mänsklig rättighet. Runt om i världen har det varit enorma protester mot att invånare fått höjda vattenpriser, inte haft råd att betala sina räkningar och fått vattnet avstängt, sedan privata företag har tagit över vattendriften. I de länder som slagits hårdast för vatten som en mänsklig rättighet, såsom Bolivia och Uruguay, är det självklart att vattenförsörjningen sköts av den offentliga sektorn. Båda länder har detta inskrivet i sin konstitution.
I Cochabamba i Bolivia lyckades invånarna år 2000 slänga ut det privata multinationella Bechtel, när de fick nog av de höjda vattentaxorna.
”På den tiden var jag en vattenkrigare” sa Pablo Solon nyligen i ett tal. Som Bolivias FN – ambassadör har han gått i spetsen för vatten som en mänsklig rättighet.

Vatten ska skötas offentligt och vara en mänsklig rättighet. Det tyckte de här kvinnorna inom facket i Uruguay redan inför en demonstration år 2002.

Det finns en klyfta mellan länder som ser vatten som ett offentligt ansvar och de som förespråkar en marknadsmodell. De länder som lade ner sina röster hänvisade till juridiska oklarheter. Men klart är att Bolivias budskap om att ”vatten tillhör alla” inte får jublande applåder av bolag i Kanada som vill sälja vatten till USA och fattiga länder, investmentföretag i USA som köper sig vattenrättigheter, Coca Cola och andra flaskvattenföretag som gör sig pengar på människors brist på vatten och tömmer grundvattenkällor.
Den Världsvattenvecka som äger rum varje år i Stockholm brukar sponsras av det privata Nestlé Water. I Sverige har Alliansen redan sålt ut delar av Stockholm Vatten. Vatten blir alltmer kommersialiserat.
Vatten som mänsklig rättighet innehåller många andra frågetecken. Hur hanterar man frågan när människor lever i illegala bosättningar? Och hur ska man tvinga korrupta regimer att verkligen satsa på rent vatten till sin befolkning?
Men att bara lägga ner sin röst för vatten som mänsklig rättighet är bedrövligt.

Dessa länder avstod från att rösta förutom Sverige:
USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Japan, Armenien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark Estland, Grekland, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Nederländerna, Polen, Tjeckien, Österrike, Turkiet, Ukraina, Israel, Kazakstan, Botswana, Etiopien Guyana, Kenya, Lesotho, Tanzania, Zambia, Nya Zeeland, Sydkorea, Trinidad and Tobago.

Etiketter: Allt om vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar