Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Naiva politiker katastrof för vården

11 oktober, 2011 · 2 kommentarer

Stockholm den 11 oktober

Denna förskräckliga naivitet som Alliansen ger uttryck för. Klart att om ett vårdbolag ska göra vinst måste man ta pengarna någonstans. Och då blir det dessvärre personalen som kommer i kläm och därmed de som vårdas. Det kan ju även en mindre begåvad person räkna ut.

Nu har personalen på Koppargårdens vård- och omsorgsboende i Vällingby slagit larm. Koppargården bedrivs av vårdföretaget Carema sedan år 2008.
Den ansvariga sjuksköterskan vid stadsdelsförvaltningen säger i DN att Koppargården har kompetensbrist. Arbetsgivarna har dragit ner väldigt mycket på personalen, även om de har ökat lite på den nu. Jag anser att de inte har den bemanning de ska ha, säger sjusköterskan Marie Sundström.
Undernärda patienter, patienter som ligger på golvet och ingen vet hur länge de legat där, illa skötta sår. Den ansvariga läkaren från Trygg Hälsa har påpekat en rad missförhållanden.
Och precis som vanligt är det inte chefen på plats som har mandat att uttala sig utan det ska någon centralt göra, det vill säga Caremas äldre- och omsorgschef, som befinner sig långt ifrån den vardagliga verksamheten.
Jag har skrivit en mängd artiklar om vårdföretaget Attendo, som tidigare tog över äldreboendet Vintertullen och lovade bra vård med nära 27 färre tjänster. Där har missförhållanden varit så uppseendeväckande och svåra att stadsdelsnämnden har sagt upp avtalet.
Men hör och häpna, ändå får Attendo fortsätta ända tills avtalet löper ut nästa år.
Trots missförhållanden fortsätter de borgerliga partierna med att uppmuntra privata bolag att ta över äldrevården. på Söder i Stockholm får inte den kommunala verksamheten lägga ett eget anbud, vilket är ren brist på demokrati.
På den tiden, när den kommunala verksamheten fick delta, tvingades de in i en neråtgående spiral att lägga så låga anbud som möjligt för att kunna behålla sin verksamhet.
Stockholm stad har ett stort ansvar som tvingat fram en karusell av låga anbud och ovärdig vård.
Fram med bevis att de upphandlingar som nu pågår, som ska basera sig på kvalité, har gett resultat.

Etiketter: Privatiseringar

2 svar hittills ↓

  • 1 Åsa Cassel // okt 11, 2011 kl 11:14 f m

    Jag håller med, det är chockerande att det kan få gå till så här. Bra att du fortsätter att hålla koll på vården. Jag har ju turen att ha min pappa på ett jättebra kommunalt boende: Annebergsgården i Danderyd. Jag kan tänka mig att ta in där själv om det skulle behövas. Personalen har lyckats skapa en kärleksfull stämning. Ändå har de också ekonomiska krav på sig. Öl till maten i veckorna får man köpa själv. Jag tror att starka chefer är oerhört viktiga för att värna vården.

  • 2 Ann-Christin Sjölander // okt 12, 2011 kl 9:26 f m

    Ja, Åsa, chefen verkar vara a och o, oavsett offentlig eller privat vård.
    Bra chefer verkar kunna göra underverk medan dåliga chefer kan bli en
    katastrof för hela verksamheten. Har mött båda delarna.

Lämna en kommentar