Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

”Israel stjäl vattnet som finns under våra fötter”

29 oktober, 2011 · 2 kommentarer

I Tel Aviv vid havet på en restaurang ber jag om ett glas kranvatten. Där är vattnet så gott och rent att det går att dricka. Men i Ramallah på Västbanken blir det flaskvatten. Det dricker också Beesan Shonnar, ingenjör på den palestinska vattenmyndigheten.

Beesan Shonnar i Ramallah

Chauffören från PWA, den palestinska vattenmyndigheten, hämtar mig i Östra Jerusalem. Han kör en omväg och tar sig snabbt förbi en vägspärr.
– Här är soldaterna lättare att ha att göra med än vid den stora spärren Qalandiya, säger han.
Det är absurt att med egna ögon se den gråa muren som Israel byggt och bygger mot Västbanken. Det finns de som bestämt hävdar att muren är dragen så att viktiga grundvattenkällor hamnar på den israeliska sidan, något som Israel förnekar: Muren är ett säkerhetsstängsel, ett skydd mot terrorister och självmordsbombare
Hur som helst har Världsbanken i en rapport fastslagit att Israel förbrukar fyra gånger så mycket vatten som palestinierna på Västbanken och i Gaza.
PWA, Palestinian Water Authority, har sitt kontor mitt inne i Ramallah. På väggarna hänger planscher som handlar om hur barnen ska hålla sig rena genom att tvätta sig med vatten.
Men frågan är hur de ska de få tillgång till det.
Det finns platser på Västbanken där hushållen får nöja sig med 50 liter vatten dagligen per person, ja i Hebron finns det invånare som bara får 10-15 liter vatten per dag. Andra har inte tillgång till vatten på flera veckor. Åter andra får förlita sig på tankbilar, samla regnvatten eller använda sig av dåligt vatten från illegala brunnar.
Ingenjör Beesan Shonnar har tidigare berättat för mig hur ont om vatten det kan vara även i Ramallah. Under sommaren har vattentillgången skurits ner så invånarna bara får vatten tre gånger i veckan. Familjen får passa på att bada, tvätta kläder och diska och rengöra bostaden de timmar det finns vatten.
Henne träffade jag under Världsvattenveckan i Stockholm förra året. Som palestinier kunde hon inte resa från flygplatsen i Israel, som jag gjort, utan flög från Jordanien.
Eftersom rörledningarna på Västbanken är så dåligt underhållna dricker hon flaskvatten.
Det är hårda ord som fälls på PWA:s kontor. Några tjänstemän säger rakt ut att det Israel håller på med är rena vattenstölden.
Israel erkände Västbankens och Gazas rätt till vatten i Osloavtalet II år 1995. Världsbanken har i en diger rapport från förra året konstaterat att Israel inte lever upp till den målsättningen, att palestinierna endast har tillgång till 20 procent av vattenresurserna. Medan Israel tar ut mer än vad de har rätt till.

Omar Awwad

Omar Awwad, en av cheferna på PWA säger:
– Vi har inte kontroll över våra vattenresurser eftersom de kontrolleras av israelerna.
Och han är upprörd. För vattnet finns under hans fötter, menar han. I Västbankens akvifärer (en geologisk bildning som lagrar vatten).
– I Ramallah köper vi 85 procent av vattnet från Israel, från deras bolag Mekorot. Vatten som kommer från Västbanken.
År 1967 fanns det 774 vattenkällor på Västbanken, nu är det bara 328.
¬– De andra är stängda därför de var gamla eller för att de hamnade i de israeliska säkerhetsområdena.
Han kallar muren en apartheidmur.
I ett annat rum sitter doktor Marwa Daoudy från
ett utbildningsinstitut i Genève. Hon hjälper tjänstemännen här att bli bättre att förhandla. Israel, Västbanken och Gaza har en gemensam kommitté som ska fatta jämbördiga beslut om vatten – och avloppsförsörjning.
Hon berättar hur palestinierna har ansökt om att få gräva fler brunnar, att få sätta igång projekt för att förbättra rörledningar och vatten- och avloppsverk.
– Israelerna har vägrat att ge dem tillstånd i de flesta fall.
Hon säger också att israelerna ibland lovar att ge dem tillstånd, förutsatt att de levererar vatten till de israeliska bosättningarna.
– Bosättningarna är illegala, säger man ja säger man också ja till bosättningarna. Ibland har palestinierna varit tvungna att acceptera ett sådant krav eftersom de behöver vatten till folket.
Bara några dagar tidigare har Israels infrastrukturminister hotat med att strypa vattentillgången om inte palestinierna tar hand om sitt avloppsvatten. Men på PWA fördömer de hans uttalande. Här anser högste chefen doktor
Shaddad Attili att det är Israel som försenar och förhindrar avlopps- och vattenprojekt och att de israeliska bosättningarna förorenar Västbanken.
Nayed Tomaleh visar reningsverket. Ovanför ligger de israeliska bosättningarna.

Vi åker ut till det enda väl fungerande reningsverket på Västbanken, till Al Bireh, nära Ramallah, byggt med tyskt bistånd. Chefen där pekar på bosättningarna som ligger på en kulle strax ovanför och förklarar att reningsverket får ta hand om avloppsvattnet därifrån utan betalning.
– De borde betala för varenda droppe och för all nedsmutsning de förorsakar.
Han tar med mig till ett växthus med blommor. Han har använt rötslammet till att odla dem. Då höll han på att hamna i fängelse, för att han lät uppföra växthuset utan tillstånd från Israels sida.

Med lokalbussen far jag tillbaka till Jerusalem och nu hamnar jag vid spärren Qalandiya. Palestinierna får gå ut ur bussen och in i en byggnad genom gångar med galler på sidorna. Där blir de kontrollerade och får visa upp sina identitetskort. Medan vi utlänningar kan sitta kvar. Två soldater med dinglande k-pistar kliver in. Och jag gömmer snabbt det material jag fått om vatten, eftersom jag vet att det innehåller kritik mot Israel.
Ändå är det inte så enkelt. När jag kommer hem läser jag om det förekommer både korruption och nepotismen inom den palestinska vattensektorn vilket förhindrar en effektivare vattenförsörjning.
Den israeliska ambassaden i Sverige skriver på sin hemsida att trots vattenbrist har israelerna hjälpt sina grannar med vatten och förnekar att de skulle lägga beslag på vattentillgångarna och förhindra utvecklingen av vattenförsörjningen på Västbanken och i Gaza.

Några fakta:
* Vattenuttaget per person bland palestinierna har minskat de senaste tio åren.
* Endast 31 procent är anslutna till ett avloppssystem på Västbanken.
* Om det fanns tillräckligt med vatten skulle 110 000 nya jobb kunna skapas inom jordbruket på Västbanken
* Gaza har stora svårigheter att få reservdelar till sina vattenanläggningar på grund av Israels blockad.
* I Gaza har grundvattnet överutnyttjats. Det finns problem med saltvatten som tränger in i grundvattnet.
* Förorenat vatten har i Gaza orsakat Baby Blue syndrom – barnets hy blir gråblåaktigt och det kan ha svårt att andas.

Källa: World Bank report: West Bank and Gaza Assessment of restrictions on Palestinian Water Sector (2009)
IDRC, International Development Research Center
Läs också på www.ka.se Israel tar vårt vatten

Etiketter: Allt om vatten

2 svar hittills ↓

 • 1 Ralph Haglund // okt 30, 2011 kl 1:17 f m

  Antisemitiskt hat är nästan roande i sin naivitet. Låt oss ta några fakta. Läs
  http://israelisverige.info/?p=7968 och
  http://israelisverige.info/?p=8463

  Varför nämner du inte de stora mängderna dricksvatten palestinierna får från Israel genom Osloavtalet – som alltså avbryts det ögonblick Abbas ”vinner” i FN? Dwert är inget skämt – Jordanien får också stora mängder dricksvattnet sdan fredsavtalet. Israel tillverkar bortåt 75% av sitt dricksvatten genom avsaltning.

  Palestinierna bygger ny stad, Rawabi – utan avlopps- och avfallshantering! Se referensen 8463 ovan. Inga protester från fru Clinton.

  Självklart är det problem i Gaza eftersom de borrat helt ohejdat utan kontroll, så saltvattnet har runnit in i grundvattnet. Minns du när Gaza erbjöds en frihamn – och sa nej?
  http://israelisverige.info/?p=8084

  Som du vet används en hel del kloakrör att göra Kassam av – viktigare än att där är översvämning från kloakerna.

  Tror du dej själv är du fruktansvärt naiv. Kom ihåg att pressen är fri i Israel, långt därifrån i övriga Mellanöstern.
  http://www.freedomhouse.org/uploads/fiw11/Table_of_MENA_Countries_FIW2011.pdf

  Före intifadorna kunde palestinierna resa, jobba, köpa och sälja fritt i Israel, också från Gaza. Det var helt deras egna aktioner som tvingat fram vägspärrar och terroristbarriär. Har du sett hur kraftigt antalet terroristhändelser gick ner när barriären var byggd på en del centrala områden? Palestinierna i många byar innanför var SÅ glada att slippa springet från terrorister, sa de själva!

 • 2 Ann-Christin Sjölander // Dec 3, 2011 kl 12:20 e m

  Jag tycker det är mycket låg nivå på en debatt om man betraktas som antisemitisk, om man ifrågasätter
  Israels vattenpolitik. I så fall är även Världsbanken antisemistisk. Finns en mycket intressant rapport
  från Världsbanken, om hur Israel tar Västbankens vatten. Dessutom dumpar Israel sitt avloppsvatten in
  på israeliskt område.
  Hälsningar
  Ann-Christin Sjölander

Lämna en kommentar