Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Husmödrar och sextanter

29 oktober, 2011 · 3 kommentarer

Husmödrar och sextanter

1950-talet var husmödrarnas tidevarv. Det har jag förstått nu, fast det visste jag inte då.
Min mamma skötte mejeributiken i Dikanäs. Hon gjorde det med besked. Hon introducerade frusen broccoli i byn. Nu förstår jag hur oumbärlig hon var i hushållet. For hon bort någon gång levde min far och bror på korv och sockerdricka.
1956, när jag var åtta år, fick jag följa med henne ut i världen. När vi kom till Hallsberg brukade hon säga: Håll mig hårt i handen för det här är en stor station.
Några Dikanäsbor har varit förutseende och bevarat tidningar från 1956. I dem kan man läsa om allt från husmödrar till sextanter.
Husmödrarna uppmanas använda Klara tvättmedel och sy på Singers sicksackapparat. Att någon karl tvättade var otänkbart.
Västerbottens slakteriförening erbjuder dem att prova deras nya herrgårdskorv.
Lite dråpligt eftersom herrgårdar aldrig har existerat i Dikanäs. Däremot var det gott om skogsarbetarkojor i bygden. Kvinnorna var inte inte gifta med några veklingar utan ofta med skogsarbetare som fick ta sig fram i meterdjup snö, ständigt blöta på ryggen av nedfallande snö från granarna.
Husmödrarna utlovas 1956 tekniska prylar som ska göra livet lättare. De ska få frysbox, strykmangel och köksfläkt som är matosets fiende nummer ett.
Nimo Eltvätt är just den tvätthjälp som varje husmor önskar, står det i reklamen.
Bland tidningarna som sparats finns en som kallas för Sensation Värdsrevyn. Det var en skvaller- och skämttidning som började utges redan 1930 och gick i graven 1978. Och då man läser den förstår man ändå att Dikanäskvinnorna har det hyfsat bra. Har de tur kan de till och med få åka Volvo Amason eller Opel Kapitän. Volvo Amason lanseras som en bilskönhet med temperament.
Har kvinnorna tråkigt kan de på Folkets Hus se Sickan Carlsson och Hasse i Ekman i filmen ”Sjunde himlen”.
VK, Västerbottens Kuriren, har en särskild spalt: Kvinnan och hemmet. Här får hon bland annat lära sig att pressa på rätt sätt. Alltför ofta är herrarnas byxben och kvinnornas kjolfållar blanka, påstår skribenten.
I Sensation Värlsrevyn kan man läsa att om de svenska kvinnorna hade varit hos samojederna i Sibirien skulle de ha blivit sålda av sina fäder. Brudens far brukar anordna stor fest med kött och brännvin i samband med försäljningen.
”Bruden bryr sig ingen om. Samojederna betraktar kvinnan som ett husdjur och hon bär inget namn” står det i artikeln.
Och inte hade det varit bättre att vara kvinna i Afrika. Där stängs, enligt tidningen, kvinnan in i en hydda av sin negerstam. Sedan göds hon i nio månader och till slut har hon blivit så fet att hon får bäras på bår till brudgummen.
I varje nummer finns en bild på Sextanten – en kvinna som visar sina ben och har kort klänning.
Joan Evans spelar i filmen ”Flickor på fallrepet”. De har gripits av festdjävulen och ”pettingdillet”, enligt tidningen. Den har dessutom räknat ut att en kvinna använder tre år av sitt liv framför spegeln. ”Kvinna ditt namn är fåfänga!!!” lyder rubriken.
Professorerna visar sig också vara mer benägna att kugga kvinnor på tentor, om de har långbyxor.
VF, Västerbottens Folkblad, är lite diskretare. Tidningen talar om för ”våra damer att bast duger bra till att göra lampskärmar. Det är Husmodersdagar i Vilhelmina och i Dorris. En kvinnlig rektor från Laxbäcken talar om husmödrars kall och gärning.
Dessutom skriver VF om ett utkast till internationell konvention som förbjuder slaveri och köp av kvinnor. Den har antagits av en kommitté inom FN. Syftet är att förbjuda att kvinnor säljs vare sig mot kontant betalning eller in natura.
Detta var en kort tillbakablick på 1956. Och nu påstås det att nästan varannan mamma vill bli hemmafru. Gud bevare mig!

Etiketter: Ankis tankar

3 svar hittills ↓

 • 1 Ewa // okt 30, 2011 kl 11:18 f m

  Tack för den!

 • 2 Åsa Cassel // okt 30, 2011 kl 12:30 e m

  Jag har inte läst undersökningen om mammorna som vill bli hemmafruar. Men jag har svårt att tro att det är 1956 de längtar tillbaka till. Det tempo som är nu i samhället har drivit fram fenomen som rotavdrag för barnhämtning på dagis och färdiga matkassar levererade till dörren: det vanliga vardagslivet utlagt på entreprenad. Denna vansinniga hets har gett en backlash. Jag tror att min man och jag levde mer jämställt på 1970-talet än unga par gör nu. Vi prioriterade båda familjen när barnen var små. Det är konstigt att det på många sätt har gått bakåt i stället för framåt med jämställdheten.

 • 3 Mark // Dec 14, 2011 kl 4:56 f m

  Jag har inte läst undersökningen om mammorna som vill bli hemmafruar. Men jag har svårt att tro att det är 1956 de längtar tillbaka till. Det tempo som är nu i samhället har drivit fram fenomen som rotavdrag för barnhämtning på dagis och färdiga matkassar levererade till dörren: det vanliga vardagslivet utlagt på entreprenad. Denna vansinniga hets har gett en backlash. Jag tror att min man och jag levde mer jämställt på 1970-talet än unga par gör nu. Vi prioriterade båda familjen när barnen var små. Det är konstigt att det på många sätt har gått bakåt i stället för framåt med jämställdheten.
  +1

Lämna en kommentar