Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Valfrihet ger mig inget mervärde i vården

16 januari, 2012 · Inga kommentarer

Tanken är god. Vi medborgare ska kunna välja. Men jag har fastnat i en valkarusell. Läkare och andra aktieägare tjänar miljoner förutom sina löner. Men jag kan inte se att jag får något mervärde i vården.

Så mycket energi, så mycket bortkastad tid, så många läsupplevelser jag kommer att gå miste om, därför jag ska sitta hemma och välja.
Jag är nybliven pensionär och har i över 25 år tillhört min näraliggande landstingsdrivna vårdcentral. Jag var nöjd. För några år sedan togs den över av Carema. Jag har aldrig valt Carema. Jag vill gå till min gamla vårdcentral, som ligger 50 meter från min bostad.
Flera läkare har slutat. Kanske jag borde välja en ny vårdcentral. Inte för att jag blivit illa behandlad där, men jag har inte heller fått något av det där lilla extra jag hade förväntat mig. Det är ju ändå miljontals kronor som riskkapitalföretagen Triton och KKR, som äger Carema, tjänat på oss som behöver vård, förutom all skatt de har undanhållit.
Det finns sju andra vårdcentraler på Södermalm. Alla är privata. Vilken ska jag välja?
En är ägd av Capio, som i sin tur ägs av riskkapitalföretagen Nordic Capital och Apax. Ytterligare ett företag som fifflar undan skattepengar. Inte så kul.
Curera vid Hornstull ägs av Curera Förvaltning. Går in på Alla bolag och laddar ner årsredovisningen från Curera Förvaltning. Nu har halva dagen gått till spillo. Av stående vinstmedel år 2010 delar fem aktieägare på fyra miljoner kronor och cirka 500 000 överförs i ny räkning, läser jag. Curera betonar vikten att rationalisera och få ned kostnader i sin årsredovisning. Hur ska de då ha bra vård, funderar jag och kollar vidare.
Rosenlunds vårdcentral ägs till 80 procent av den kände Per-Olof Ehrs och till 20 procent av Martin Frykholm. År 2007 skrev DN om hur skattemiljoner hamnade i privata läkares fickor, bland annat Per-Olof Ehrs fickor. År 2005 fick de båda 2,8 miljoner kronor var, enligt DN. 2010 tar de bara ut en miljon tillsammans. Martin Frykholm äger också Åsö vårdcentral men där tar han bara ut 250 000 av vinsten (2010).
Den populära Söderdoktorn är fullbokad, inte minst efter trevligt TV-program. Vill jag ha deras vård får jag sätta mig på väntelista. Här delade år 2010 fyra aktieägare (2010) på 1,5 miljoner kronor. En miljon fördes över i ny räkning.
Hammarby Sjöstads ägs av Praktikertjänst och kan heller inte lista fler patienter. Men deras årsredovisning är inbakad i hela koncernens, så hur mycket jag skulle bidra till deras vinst går inte att få reda på.
Något landstingsalternativ finns inte, då får jag åka till Liljeholmen. Jag kan jämföra kvalitén mellan de olika vårdcentralerna på vårdguiden, men skillnaderna är så små, så jag vet inte alls vad jag ska välja. Liljeholmen har ungefär samma kvalité, förutom lite sämre telefontillgänglighet. Vad har de privata vårdcentralerna för extra att komma med, som berättigar dem till de där miljonerna, från våra skattemedel? Det hittar jag inte på deras hemsidor. Men kanske någon annan vet.
Den dagen jag behöver hemtjänst kan jag välja 38 olika utförare, från Abborre hemtjänst, till Svanens hemtjänst. Jag vill åtminstone veta att de har kollektivavtal, tar tid att gå igenom alla 38. För några år sedan saknade närapå hälften av företagen inom hemtjänsten i Nacka avtal med facket. Vad vet jag vad de här företagen står för i praktiken? De står inte precis och knackar dörr som Jehovas Vittnen.
Jag ska också i sinom tid välja mellan 13 äldreboenden på Södermalm, nej nu orkar jag inte längre. Alla är vad jag vet privata på Södermalm, utom Katarinagården, där Alliansen fick backa efter folkliga protester.
Med god hälsa – via gymmen – kanske jag fortfarande är pigg nog att välja billigare el, annat telebolag och tv-bolag, där jag sedan ska välja kanaler. Så nu ska jag välja ett gym, SATS, Friskis & Svettis, Saga motion eller Curves, som är något nytt amerikanskt.
Det enda jag slipper välja är en ny bank. Ingen bank är intresserad av en pensionär, om man inte har fallskärmsavtal.
Äldreminister Maria Larsson (KD) vill tvinga kommunerna att införa LOV, lagen om valfrihet, om de inte frivilligt gör det. Det ger medborgarna makt över sin vardag. Men hur ser den makten ut i praktiken? Någon som vet?

Etiketter: Privatiseringar

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar