Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Nu slåss multijättarna om det dyrbara vattnet

12 mars, 2012 · 4 kommentarer

– Vi ska till Marseille och visa upp oss för varandra, säger mannen som sitter bredvid mig i flygplanet från Amsterdam på väg till Marseille. Mannen jobbar på ett föredrag om grundvatten och är måttligt entusiastisk.

Han är holländsk doktor i hydrologi, i vattenfrågor och ska tala om grundvattnets betydelse globalt.
Vi är båda på väg till Marseille till världsvattenforumet. Det forumet verkar han tycka vara en tillställning för inbördes beundran.
Han ser förvånad ut när jag berättar att det också anordnas ett alternativt forum i en annan del av Marseille. Det forumet är en protest mot den ökande kommersialiseringen av vatten. Det känner han inte till men tycker att det är bra.
Världsvattenforumet brukar samla 20 000 deltagare. Dit kommer representanter från Världsbanken, ministrar från olika länder för att inte tala om andra privata företag som Coca Cola och Nestlé. Här finns hydrologer, forskare, politiker, andra representanter för utvecklingsutvecklingsbanker och ännu mer företagare.
Det är ingen slump att forumet äger rum i Marseille. Precis i den stad Veolia, ett priavt multinationellt företag sköter Marseilles vatten. Det går att dricka kranvattnet märker jag, när jag är på hotellet. Men det är en vag smak av klor eller något annat.
Bakom världsvattenforumet står organisationen World Water Council. Ordföranden Loic Fauchon har stark anknytning till de privata vattenföretagen.
Förr sa åtminstone multijätten Suez’ VD att företaget skulle hjälpa de fattiga att få tillgång till vatten. Det talar inte de här VD:arna om längre, det var inte lönsamt utan ett ekonomiskt riskprojekt. Nej, i stället satsas det på länder med tillväxt som Indien och Kina. När vattenbristen blir allt mer påtaglig har de privata vattenföretagen skaffat sig en annan mission, att värna om miljön och klimatet. Och Nestlé och Coca Cola har anslutit sig. Även Shell plus en rad andra.
Nicolas Sarkozy ska idag öppna världsvattenforumet. För att vi ska få särskild inspiration talar även VD:n för Nestlé och VD:n från Coca Cola.
Det bjuds på 800 timmars debatt och 300 sessioner.
Har upptäckt att facket åtminstone är med på ett möte här och ibland dyker en och annan upp från ISKA och säger att det ska vara offentliga lösningar och inte privata, när det gäller något så viktigt som vatten. Annars finns fackföreningarna på det alternativa forumet, som jag återkommer till senare.

Etiketter: Allt om vatten

4 svar hittills ↓

 • 1 Åsa // mar 12, 2012 kl 9:58 f m

  Superviktig att du är där. Gå på dom bara!! Jag delar på min FB-sida.
  (Enklast genom att bara kopiera adressen.)

 • 2 christina Nyström // mar 12, 2012 kl 11:38 f m

  Intressant, nu vill jag läsa mer! CN

 • 3 christina Nyström // mar 12, 2012 kl 11:39 f m

  Intressant: Nu vill jag läsa mer! CN

 • 4 Ann-Christin Sjölander // mar 13, 2012 kl 5:05 e m

  Det ska du få göra!

Lämna en kommentar