Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

De vägrar debattera på världsvattenforumet

13 mars, 2012 · 1 kommentar

Tiden är inne för lösningar av världens vattenproblem. Det är temat på Världsvattenforumet i Marseille. Men två kända personer i ideella organsationer tackar nej till att debattera här.

Food & Water Watch’s direktör Wenoah Hauter vägrar att ställa upp. Hauter säger att debatten på forumet utesluter vanligt folk, eftersom de inte har råd att betala för resor och avgifter hit. Även den kända aktivisten Maude Barlow vägrar att delta.
Båda är emot att privata företag gör sig vinster på vatten. De anser att privata företag sätter dagordningen på forumet. Däremot kommer de till det alternativa forumet i Marseille. (Det startar i morgon, onsdag.)
Själv tycker jag det är intressant att vara här.
Igår avverkade jag 12 000 steg och sju kilometer för att få ett grepp om detta enorma forum. Här finns seminarier som är så teoretiska så att man somnar efter tio minuter.
Stora företag lanserar sig med tjusiga montrar. World Water Council, som anordnar forumet, har gjort en installation med vattendroppar som lösgör sig från takhöjd och faller nedåt. Flera deltagare försöker fånga dropparna på bild med kameran. Vattenföretagen Veolia, Suez och Saur finns på plats. Även finska och danska miljöteknikföretag men inga svenska.
Det enda svenska inslag jag sett är SIWI, Stockholm International Water Institute, som passar på att göra reklam för sin egen världsvattenvecka till hösten.
Många slutna möten äger rum med världens ministrar och andra höjdare. Men här är ändå en tummelplats för många idéer. I utkanterna av de stora montrarna hittar jag kvinnor från Indien, som berättar för mig hur det är att leva utan ett enda glas rent vatten. De kämpar för lokala vattenlösningar, som att samla regnvatten, i byarna.

En kvinna från Sudan berättar om torka och vattenstress

En kvinna, som arbetar inom jordbruksministeriet i Sudan, beskriver om hur bristen på regn har förstört kvinnornas jordbruksprodukter.
Lite undanskymt står två bolivianer i en monter. De representerar Saguapac, vattenanläggningen i Santa Cruz. Här grundades ett kooperativ redan år 1979. Det förser mer än en miljon människor med vatten och avlopp. Det har 180 000 delägare och är känt för att vara ett välskött företag.
– Vi tycker det blir så extremt med den där debatten att vatten antingen ska skötas privat eller offentligt, säger de, fast de kommer bara till tals i sin monter.
Lite senare träffar jag en iranier som har kommit på att samla regnvatten på taken till stora kycklingfarmer. Vattnet används till kylsystemet. På det viset sparar farmarna pengar.
En volontär visar en ”hippo water roller”, en tunna som man rulla fram. På det viset slipper kvinnor att bära vatten på huvudet.

Fakta:
Food & Water Watch finns i USA och Europa. Organisationen verkar för att konsumenterna ska få tillgång till rent vatten och mat, som inte är skadligt för hälsan.
Fortfarande saknar över 800 miljoner människor tillgång till rent dricksvatten och 2,6 miljarder toaletter.
På världsvattenforumet finns 159 regeringsdelegationer och mer än 80 ministrar, 90 utställningsmontrar, mer än 1000 talare och här på forumet ska det diskuterats i 1000 timmar.

Etiketter: Allt om vatten

1 svar hittills ↓

  • 1 Ann-Christin Sjölander // apr 17, 2012 kl 9:25 f m

    Yes, you are write, it is very difficult to get visitors to my blog, although I have an important message,
    have to think about it.
    Best regards
    Ann-Christin

Lämna en kommentar