Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Deras döttrar slipper bära vatten

11 april, 2012 · Inga kommentarer

De har levt som slavar till ”idani” hela livet och lovat sig själva att deras döttrar ska slippa samma öde. Till slut blev en dröm sann: De kan samla regnvatten i behållare hemma i husen i Rajasthan i Indien.

En idani är en liten ring som gör en stor vattenurna stabilare, när den bärs på huvudet. Den riskerar inte att glida ner. Kvinnorna bor i byn Rampura. Det är tre kilometer till närmaste vattenkälla och på sommaren torkar den ut. De har gått minst sex kilometer för att få tag i 20 liter vatten och detta i stekande hetta. Till slut förenade sig tio kvinnor i byn. De öppnade ett bankkonto och fick kontakt med organisationen JBF, Jal Bhagirathi Foundation.
JBF uppmuntrar och hjälper invånare i byar i Rajastahn att få tillgång till rent dricksvatten. De här kvinnorna fullföljde sitt mål under tolv månaders tid. Nu har fem av dem tankar för regnvatten i hemmen och de delar med sig till de andra fem. De har säkrat att deras döttrar inte längre behöver hämta vatten utan i stället kan gå i skolan.
Kanupriya Harish från JBF ger mig den informationen på Världsvattenforumet i Marseille i mars.

Klädd i en vacker röd långärmad tunika med scarf stannar hon mig på väg mellan utställningsmontrarna. Lite längre bort finns de båda privata vattenföretagen Veolia och Suez. Vad bryr de sig om kvinnorna i den här avlägsna byn? Ett projekt där skulle inte ge någon vinst till aktieägarna.
Jag blir djupt berörd av det Kanupriya Harish berättar.
– I våra byar går det inte att få tag i ett rent glas dricksvatten, berättar hon.
Grundvattnet är odrickbart på grund av att salt har trängt igenom. Det är närapå lika salt som havsvatten. Det enda befolkningen kan förlita sig på är regnet. Och det kommer bara en kort period på året.

– Vi uppmuntrar invånarna att använda sig av traditionella metoder för att magasinera regnvatten, berättar hon och tillägger att viktigast är att få kvinnorna med i processen och att bilda vattenföreningar i byarna.
Det regnar bara mellan juli och september. Lyckas de att samla upp det vattnet har de åtminstone 40-60 liter om dagen. Inte mycket med tanke på att vi i Sverige förbrukar upp till 200 liter per dag och person.
Barnen i byn kan få bada i en balja någon gång i veckan, sedan används vatten för att tvätta, att släcka törsten hos djuren och att vattna något enstaka träd.
Golvet går att rengöra med det salta grundvattnet, men man får absolut inte dricka det. Det skulle framför allt inte njurarna klara av.
JBF har förbättrad vattensituationen i 300 byar men försöker också förmå folk att installera enkla toaletter i stället för att göra sina behov i det fria. Men det kan ha sina problem. I ett häfte som Kanupriya Harish ger mig berättas om en kvinna, som trodde att hennes lille son var besatt av en ond ande när han fick diarré. På ett möte, anordnat av JBF, fick hon reda på att diarrén berodde på förorenat vatten, hur viktigt det är tvätta händerna och ha en toalett. Hennes man ville först inte gå med på att installera en toalett. Han trodde att den skulle förorena i huset. Till slut gav han med sig och nu sprider hon vidare till andra att också bygga toaletter.
Torkan i de här ökenbyarna är så svår att det bara är från juli till september som det går att odla hirs här. I oktober, när monsunregnet är över, tvingas männen att ge sig i väg till andra delstater för att jobba inom jordbruk och gruvindustri för att kunna försörja familjen. De kommer inte tillbaka förrän i april året därpå.
Kanupriya Harish påstår att äktenskapen ändå överlever trots svårigheterna.
– Familjestrukturen är enormt stark. Släktingar håller den samman, säger hon och låter övertygande.
Jag fortsätter min vandring bland montrarna på Världsvattenforumet, där det framåt kvällen bjuds på ett och annat glas vin. Visste ni att det totalt krävs 120 liter vatten för att framställa ett glas vin? Mycket mer än vad varje familj i byn Rampura har att tillgå under en hel dag.

Etiketter: Allt om vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar