Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Fattiga ointressanta för privat vattenföretag

19 april, 2012 · Inga kommentarer

När jag år 2003 sedan skrev min bok Vatten – rättighet eller handelsvara sade VD:n Gérard Mestrallet, VD för Suez, att vattenföretaget satsar på de fattiga. Detta är nu bortglömt för länge sedan. Och företaget finns inte längre i Afrika och nästan inte alls i Sydamerika. Orsaken är en enda: Det var inte lönsamt. Däremot är det lönsamt att vara i Europa och i Kina. Då och då inflikar den nuvarande VD:n lite om miljön i sina tal. Det är gångbart idag.
Nu är det framför allt Australien som gäller där Suez håller på att bygga en av världens dyraste saltvattenanläggningar. Och en fortsatt satsning på Spanien, som behöver reparera sina gamla avloppsanläggningar. Där har Suez redan kontrakt som är så långa som 19 år.
I Spanien är också vattentaxorna förhållandevis låga så där har företaget chans att göra sig en rejäl vinst genom att höja dem. Det framkommer av deras egen årsredovisning.
Men de stora vinstmöjligheterna finns på sophämtning och återvinning. Sedan länge finns Suez på våra gator med sitt dotterbolag SITA. Räkna med att se mer av namnet SITA på våra
sopbilar och vid återvinningsanläggningarna. Skandinavien är en lönsam kassako. Den kommunala sophantering, som finns kvar, går att räkna på fingrarna.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar