Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Press på EU att inte handla med vatten

8 juli, 2012 · Inga kommentarer

Vatten är en samhällsnytta och ingen handelsvara. Vattentjänster ska inte liberaliseras. Det kräver fackföreningar runt om i Europa med stöd av ett nytt medborgarinitiativ inom EU.

Sedan den första april gäller EU:s medborgarinitiativ. Avsikten är att medborgarna ska få mer inflytande. Det har EPSU, den europeiska federationen för offentligt anställda, varit snabb att haka på. Nu har facket ett redskap att sätta press på EU-kommissionen.
Det pågår nu kampanjer i Europa under mottot: Water is a human right. Bland kraven ingår även att lagstifta om vatten och sanitet som en mänsklig rättighet.
Den 21 juni samlades till exempel representanter framför vattenfontäner i mängder av städer, från Dublin till Rom, för att samla underskrifter. Även Sveriges fackföreningar, såsom Kommunal är på gång.
Medborgarinitiativet är ett verktyg att väcka intresse, att få uppmärksamhet från EU-kommissionen och media. Det är inget som säger att EU-kommissionen behöver säga ja till de krav som tas upp. Åtminstone tidigare har det funnits kommissionärer, som den före detta Fritz Bolkenstein, som tyckte att det gick alldeles för långsamt med att liberalisera de här tjänsterna. Hittills har ingen kommissionär sagt motsatsen.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar