Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

De har tröttnat på de privata vattenföretagen

4 augusti, 2012 · Inga kommentarer

I England förser privata företag invånarna med dricksvatten. Så har det varit i över 23 år. Men nu visar en undersökning att över 70 procent av medborgarna vill att deras vattenförsörjning ska skötas av samhället.

I Sverige är det fortfarande en självklarhet att vatten- och avloppsanläggningar drivs av kommunerna. Det är i stort sett bara i Norrtälje som det privata franska Veolia svarar för driften.
I England privatiserade det konservativa partiet, med Margaret Thatcher i spetsen, vattenförsörjningen. Det skedde i slutet av 80-talet.
En undersökning har gjorts av Express, hemsida för tidningarna Daily och Sunday Express. Undersökningen visar att i vissa delar av London vill fyra av fem invånare att vattnet åter ska skötas av den offentliga sektorn. Invånarna är upprörda över att företagen, ibland utländska, inte återinvesterar vinsterna i den grad de borde göra.
Fackföreningar kräver att regeringen gör en utredning och att bolagen ställs till svars.
I London sköts vattnet av Thames Water, som bland annat ägs av Macquarie, en investeringsbank i Australien.
Fackförbundet GMB säger att Thames Water har betalat ut 5 miljarder pund i vinster sedan 1990 och samtidigt stängt vattenreservoarer. Invånarna står inför hotet att till vintern spara på vatten trots rikligt regn.
Dessutom har Thames Water vattenläckor på 25,7 procent, 660 miljoner om dagen, enligt hemsidan Express.
Även andra vattenbolag har höga vattenläckage.
Men det finns de som inte håller med kritikerna utan framhåller att företagen har investerat massor för att möta EU:s krav, något som inte regeringen hade klarat av.
Klart är att invånarna i England får betala höga vatten- och avloppsräkningar, jämfört med andra länder i Europa.
Genomsnittet är cirka 3 500 kronor om året. I Devon och Cornwall är det inte ovanligt med dubbelt så höga avgifter, ja upp till 8000 kronor för ett vanligt hushåll.
År 2030 beräknas taxorna har stigit med 14 procent.
En del arga kommentarer kräver att inte bara vatten utan även el, gas och järnvägar ska åternationaliseras.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar