Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Hellre vatten än guld

13 oktober, 2012 · Inga kommentarer

13 oktober 2012

Omfattande protester har ägt rum i Cajamarca i Peru mot ett gruvprojekt. Svenska AP-fonderna deltar i miljöförstöringen, anser Latinamerikagrupperna i Sverige.

Invånarna har sedan lång tid tillbaka protesterat mot gruvprojektet Conga i Cajamarca i Peru. Gruvdriften leder till föroreningar av sötvattnet. Befolkningen förgiftas av kvicksilver, sjöar ödeläggs och vattendrag förstörs.
Det berättade Carmen Ugarte på ett seminarium på ABF i Stockholm, som ”Inspiration Världen” anordnade. Hon tillhör ett latinamerikanskt urfolksnätverk.
Banderoller på väggarna i trappuppgångarna i ABF-huset uppmanade till en rättvisare värld. En ung publik hade sökt sig hit, och en och annan medelålders man eller kvinna. Bland dem jag.
Militär har slagit ner demonstrationer i Peru.
Förra året lanserade Latinamerikagrupperna och Swedwatch en rapport. Enligt den leder AP-fondernas investeringar i gruvföretag, som utvinner guld i Latinamerika, till: Miljöförstöring, folk tvingas flytta och ursprungsfolks mänskliga rättigheter kränks. Så sent som i juli i år skrev Latinamerikagrupperna på sin hemsida: Ytterligare fem personer har mist livet i Peru i protester mot gruvföretaget Newmont Mining där AP-fonderna investerat 456 miljoner kronor.
Enligt Reuters har företaget Newmont lovat att bygga stora reservoarer som ska garantera året runt vatten åt invånarna. Gruvan ägs av det amerikanska Newmont (51 procent) och det peruanska Buenaventura (43 procent).
Men ännu har det inte blivit någon lösning på konflikterna.
Nu uppmanar Latinamerikagrupperna och en rad i andra organisationer till hållbara investeringar av våra pensionspengar. Man kan skicka vykort till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och finansminister Peter Norman med krav på att AP-fonderna tar hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter. Det måste bli minst lika viktigt som hög avkastning. Även ett oberoende etikråd bör inrättas.
Carmen Ugarte från Peru avslutade seminariet med att säga:
– Vi kan inte behandla Moder Jord på det här viset. Det är smärtsamt att se hur hon dör. Agro sí, minas no. Ja till jordbruk, nej till gruvor. Leve Peru, utropade hon och rev ner applåder.

Fotnot: Bakom Inspiration Världen står nära 30 ideella organisationer, från ABF Stockholm till Svalorna och Forum Syd. I år var temat – Folk i rörelse för Jorden, Vattnet, Maten, Global rättvisa och Fred.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar