Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

”Ingen gruva i Umeälven!”

14 oktober, 2012 · Inga kommentarer

Nu hörs allt mer kritiska röster mot internationella gruvbolags framfart i norr. I Umeälvens övre del planeras en nickelgruva. Det är oroande att ett dagbrott kommer att ligga alldeles intill ett enormt vattenmagasin, anser Marie Persson.

Marie Persson bor i Tärnaby och har tagit upp kampen mot den gruvbrytning, som Nickel Mountain Resources, vill starta. Hon har dragit igång nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck på Facebook. Risken för utsläpp från gruvan kan beröra alla nedströms Umeälven ända till Bottenviken, befarar hon. Hon får stöd av jakt och fiskesamerna, som säger nej till en gruva. Ingen kan med säkerhet veta vilka följder det blir för miljön, djurlivet och fisket och vad som händer om det läcker ut gifter i vattenmagasinet, skriver de i ett uttalande.
Vapstens sameby i trakten har överklagat och ser gruvan som ett hot mot rennäringen.
Befolkningen är splittrad på orten. Det finns de som är för gruvan, eftersom det ger arbetstillfällen.
Men det är inte bara här utan även i Jokkmokk och utanför Kiruna som samerna protesterar.
Undersökningstillstånd till gruvbolagen har duggat tätt från utlandsägda bolag. Girjas och Laevas samebyar är drabbade. Det berättade Mats Berg nyligen på ett möte på ABF i Stockholm. Han företräder samebyarna. Samerna bedriver nu projektet Markintrång i Sápmi. Gruvan skär av flyttleder och vinterbeten. Den är till och med större hot än rovdjuren, sa han på mötet.
Samerna befarar att biflödena till Kalixälven påverkas och att sjön Rakkurijärvi, 2 kilometer lång, kan komma att torrläggas. Niila Inga, en ung renskötare och Mats Berg åkte till och med till London i december förra året för att protestera mot gruvexploateringar under den stora gruvkonferensen Mines and Money.
Samtidigt är de flesta av politikerna på de olika orterna positiva för gruvdriften skapar mängder av nya jobb. Men Mats Berg tycker att någonstans måste det finnas en balans.
– Gruvbolagen har en gräddfil in till vår natur. Våra kärnmarker ödeläggs för kortsiktiga ekonomiska vinster. Norrbotten ska inte bli någon råvarubod för internationella gruvbolag, tyckte han i ABF-huset.
Gruvbolagen själva tror att det är möjligt med att finna former för samverkan med samebyarna. När det gäller nickelgruvan är bolaget Nickel Mountain övertygat om att utsläppen blir ytterst begränsade.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar