Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Väldigt tyst om Cyperns vattenbrist

29 oktober, 2012 · Inga kommentarer

Cypern har ont om vatten och tvingas importera vatten från Grekland och Turkiet. Vattenfrågan står högt på agendan men kommer bort i den ekonomiska krisen.

Vem hör talas om att Cypern vill lyfta vattenfrågan? Just nu är Cypern ordförandeland inom EU. Cypern hoppas att miljöministrarna ska enas om en strategi för att säkra vattenresurserna i Europa.
Det finns jättemycket problem med vatten. Men det är sällan en fråga som griper tag i politikerna, varken i Sverige eller i andra länder. Trots att vatten är en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Cypern är ett av de första EU-länderna som håller på få slut på vattnet. Det är ett stort problem i vissa länder och öar runt Medelhavet.
Invånarna tvingas ransonera på vatten. Bristen på vatten påverkar på sikt hela turistindustrin.
Det gröna partiet på Cypern har tidigare krävt stopp för att bygga fler golfbanor. Det är en skandal, tycker partiet, att samtidigt som folk saknar vatten ska golfbanor sluka vatten.
En golfbana med 18 hål kräver femtio miljoner liter vatten om året. Myndigheterna började efter ett otroligt torrt år för några år sedan att kräva att de som vill anlägga nya golfbanor måste stå för vattnet själva, antingen genom egna avsaltningsanläggningar eller genom att återanvända vatten. Det kommer att fördyra kostnaderna för investerarna. Att bygga en avsaltningsanläggning för Tersefanou golfbanan nära Larnaca går på sex miljoner euros. En del investerare har redan dragit sig ur, nu när de inte får borra efter vatten utan invånarna behöver det.
Ända sedan 70-talet har det regnat mindre med allt mindre vatten i reservoarerna.
Det finns förslag på att dra en vattenledning från Turkiet men då skulle Cyperns fiende nummer ett få övertaget i den konflikt som pågår.
Cyperns egna invånare får allt mer förlita sig på saltvattenanläggningar, vilket är en dyr energikrävande lösning och bara täcker 45 procent av behovet.
Det finns allt skäl för EU att placera vattenfrågan högre på agendan.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar