Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Tyskland på första plats i vattenkampanj

14 april, 2013 · Inga kommentarer

Över 1,3 miljoner namn. Det har kampanjen ”Rätt till vatten” samlat in. Men de svenska fackföreningarna har ännu inte fått ihop särskilt många namn.

EU-kommissionen måste erkänna vatten som en mänsklig rättighet. Det är budskapet från fackföreningar och andra ideella organisationer i Europa. Vatten är ingen handelsvara och ska inte vara en del av den inre marknaden. Vatten och sanitet ska skötas av det offentliga, anser de.
Det är ett medborgarinitiativ. Minst en miljon namn måste komma in. Och minst sju länder måste bidra med en speciell kvot. Om det blir så är EU-kommissionen tvungen att behandla de krav som kampanjen ställer.
Huvudarrangör är EPSU, den offentliga federationen för offentligt anställda.
Men få namn har hittills kommit från Sverige, endast 3 472 av de 15 000 namn som krävs. Fackföreningarna i Sverige har lovat bidra med 150 000 namn så det gäller att skynda på.
Tyskland behöver ”bara” samla in 74 250 namn men har lyckats få ihop 1,1 miljoner. Österrike ståtar med över 57 000 namn trots att 14 250 namn räcker.
Storbritannien däremot har bara fått ihop 3 290 namn av 54 750.
Vad döljer sig bakom siffrorna? Möjligtvis att det har tagit längre tid för vissa länder att organisera kampanjen. Kanske har de haft svårt att nå ut. Dock inte i Tyskland. Där är privatisering av vatten en het fråga. Likaså i Österrike.
I Sverige är vi vana vid vårt offentligt skötta vatten. Kanske upplever några av oss att inte kampanjen berör oss. Vilket den gör. EU-kommissionen har i åratal velat liberalisera vattentjänsterna.
I Storbritannien har medborgarna haft 24 år att vänja sig vid privat skött vatten. Det klagas i tidningarna på läckor som inte lagas och att vattendirektörer har skyhöga bonusar. Men facket arbetar i motvind sedan Thatcher slog sönder fackföreningarna och har svårt att nå ut.
Tanken är god att vad medborgarna vill hamnar på EU-kommissionens bord. Kommissionen kräver att Grekland säljer ut sina vattenbolag i Thessaloniki och Aten. Trots att EU-parlamentet har tagit beslut om att vattentjänsterna är en angelägenhet för de enskilda medlemsstaterna.

Den som vill kan skriva på:
www.right2water.se

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar