Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Greker tycker att staten missköter vattenbolaget

15 april, 2013 · 1 kommentar

Bättre med kooperativ än att staten ska sköta vårt vatten. Det tycker några medborgare, med facket i spetsen, i Thessaloniki. Nu kämpar de att köpa vattenbolaget som ska privatiseras.

Trojkan, EU-kommissionen, IMF och ECB, den centraleuropeiska banken tvingar Grekland att privatisera vattenbolagen i Aten och Thessaloniki. Detta är ett led i att minska landets skulder. Fem procent ägs redan av det franska Suez.
Några privatiseringar vill de här medborgarna inte ha. Men de vill inte heller att den korrumperade staten ska sköta stadens vatten. Bättre att medborgarna själva i 16 kooperativ får bestämma både investeringar och taxor, samt ha demokratiskt inflytande.
”Just nu är bolaget statligt. Ledningen har utsetts på politiska grunder och saknar erfarenhet av att sköta vattenbolag. De missköter vattenbolaget och sedan flyttar de på sig till en annan politisk position,” säger Kostas Marioglou, fackföreningsledare och anställd på vattenbolaget EYATH. Uttalandet finns på nätsidan ”On the commons”.
I stället har medborgarna bildat Initiativ 136. De kontaktar hushållen och uppmanar dem att köpa en var sin aktie, för 136 euro i bolaget. Så mycket som en vattenmätare kostar.
På det viset ska de få ihop de minst 55 miljarder euro som bolaget är värderat till. En låg värdering tycker de med tanke på att EYATH har gjort en vinst på 75 miljoner euro under de senaste fem åren. Trots krisen ökade vinsten såväl 2010 som 2011.
Vattnet är billigt i Thessaloniki, men ändå kommer folk till kontoret och vill ha anstånd med vattenräkningen, eftersom de är så utblottade att till och med vatten är dyrt för dem. Privatiseringar kommer bara att medföra dyrare taxor, anser de som driver Initiativ 136.
Men de arbetar i motvind. Något stöd har de inte från andra partier, som det grekiska kommunistpartiet. Andra vänsterpartier anser att allmänheten inte ska behöva köpa företag som de redan äger.
Men Kostas Marioglou vidhåller på nätsidan ”On the commons” att staten inte sköter sitt uppdrag. Även de entreprenörer som anlitas får jobben på politiska meriter. ”För att laga läckor gör de extra stora hål för att göra sig ännu mer pengar, medan fast personal har mist jobben,”säger han.

Källa:
www.136.gr
On the commons: Greeks stand up to protect their water from privatization.
Onthecommons.org

Etiketter: Vatten

1 svar hittills ↓

  • 1 Göran Thybäck // apr 7, 2014 kl 12:10 e m

    I kölvattnet av krisen i Grekland finns det kreativa människor som börjar att återupptäcka demokratin så som den en gång var tänkt att fungera.
    Vilket vi också behöver göra här hemma i vårt Svenska avlånga land, läs gärna om detta på min hemsida http://www.seglaimedelhavet.se under fliken TEMA!

Lämna en kommentar