Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Över 1,5 miljoner vill inte privatisera vatten

31 augusti, 2013 · Inga kommentarer

31 augusti 2013

Nu går slutspurten för kampanjen ”Vatten är en mänsklig rättighet”. Över 1,5 miljoner namn har samlats in runt om i Europa. Så många vill att vatten ska vara något som det offentliga sköter, inga privata företag. Den 9 september är sista dagen att skriva på.

Det handlar om ett medborgarinitiativ inom EU och med så många namn måste EU-kommissionen behandla de krav som kampanjen ställer: att EU ska erkänna vatten och sanitet som en mänsklig rättighet och att vatten är en samhällelig nyttighet och inte någon handelsvara.
Ingen trodde väl att de skulle bli så många namn eftersom kampanjen kom i gång trevande och försiktigt under förra våren. Bakom den står huvudsakligen EPSU, den europeiska fackliga federationen inom offentlig sektor.
Men stödet har bara vuxit. 12 länder inom EU har redan samlat in den kvot av signaturer som de skulle bidra med.
Tyskland är den stora segraren med över 1,3 miljoner namn fastän att det endast krävdes
74 000 därifrån.
Italien, Spanien, Slovakien och Grekland är bland de länder som fått ihop betydligt mer namn än miniminivån, medan det gått sämre för Sverige. Här har inte fackförbunden inom den offentliga sektorn ännu nått de 15 000 namn som de skulle samla in. När detta skrivs har lite över 8000 skrivit på. Lettland har bara lyckats få ihop 438 namn. Storbritannien, som sedan 1989 bara har privata företag som sköter vatten – och avlopp har samlat in lite över 8000 namn fastän de skulle ha bidragit med 54 750. Uppenbarligen har invånarna där vant sig med privat vattenförsörjning, även om vattenräkningarna under årens lopp har blivit mycket dyrare.
Den slutgiltiga siffran kommer att offentliggöras den 10 december, dagen för mänskliga rättigheter.
Kraven kommer att tas upp i parlamentet och kampanjen syftar att förmå EU-kommissionen att lagstifta om dem.
En rad EU-parlamentariker har stött kampanjen. Några välkända personer har blivit ”ambassadörer”, till exempel simmaren Martin Liivamägi i Estland, sångaren och satirikern Niels Hausgaard i Danmark, borgmästaren Bertrand Delanoë i Paris och andra borgmästare i Europa.
Fackförbunden i Europa har varit oroliga för att ett förslag om ett koncessionsdirektiv kommer att påskynda privatisering av vattentjänster. Medan EU- kommissionären Michel Barnier säger att det aldrig har varit intentionen med direktivet. Det är upp till de enskilda medlemsländerna att fatta beslut om hur de vill ha sina vattentjänster, betonar han. EPSU ser detta som en framgång men fortsätter att ändå driva sina krav och vill ha en tydlig lagstiftning.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar