Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Toaletter – detta tabubelagda ämne

6 september, 2013 · Inga kommentarer

Världsvattenveckan del II

new UDD toilet
Att få en så här fin ekotoalett är ett framsteg på landsbygden i Rumänien.

Ni kan inte gissa hur många vattenkonferenser det finns över hela världen. Det är nog en heltidssysselsättning för vissa delegater att bara åka runt på dem. Nästa blir i Budapest.
En gång mötte jag en amerikansk journalist, Joe Treaster, på Världsvattenforumet år 2009 i Istanbul.
Första gången jag var i Istanbul, år 1978, bodde jag på ett billigt hotell där toaletten utgjorde ett hål rätt ner i golvet och två plattor att ställa fötterna på. Jag spolade med en liten kanna genom att ösa vatten ur en hink.
Det var i alla fall i Istanbul, år 2009, jag blev varse allt hysch-hysch kring vissa ord.
Joe Treaster, den amerikanske journalisten med ett förflutet på New York Times, blev chockad då jag sa att jag nog borde skriva en bok som heter ”Shit” för det är vad det i grunden handlar om. ”Oh, you can’t use that word,” sa han och stirrade förfärat på mig. Sedan dess har jag förstått vilka tabun det råder kring ordet. Speciellt när Jan Eliasson, vice generalsekreterare, hade vågat avsluta sitt tal i FN år 2010, inte med orden ”ett liv i värdighet” utan ”ett liv med toaletter”. Att han överhuvudtaget tog ordet toalett i sin mun ledde till hummande. Översättarna blev osäkra vad de skulle säga.
Bibliotek - 0286
Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare. Foto: Ann-Christin Sjölander

Kanske har detta hysch-hysch bidragit att det tagit så lång tid för att folk ska få toaletter. Fortfarande saknar 2,5 miljarder toaletter.
Medan det finns män på landsbygden i Indien som hoppar ut ur sina bilar till närmsta buske, med mobiltelefonen i handen, får fattiga kvinnor på landsbygden smyga sig ut i gryningen och på kvällen för att kissa och bajsa.
Nu sa Jan Eliasson i sitt tal på Världsvattenveckan att man måste börja tala klarspråk och inkludera orden open defecation i det politiska språket, att ”göra sina behov i det fria”.
I ett lexikon översätts ordet defecate med ”att ha avföring”. Slår jag upp ordet ”bajsa” översätts det till engelska med ”do a number two”. Och i amerikansk engelska går man till the wash room, the rest room eller the ladies’room, om man inte är burdus nog att undra över var toaletten ligger.
Tack och lov kommer ändå allt fler lösningar för dem som saknar toaletter.
Den kloke och ödmjuke Peter Morgan från Zimbabwe fick Stockholms Vattenpris för bland annat sin VIP-latrin, som håller borta flugor och dålig lukt. Han har också utvecklat ekologiska toaletter, där urinen separeras och är nyttig näring i grönsaksodling. Han satsar på vatten och toaletter som fattiga människor ska ha råd med. Priset fick han av kungen. Han var väl värt det.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar