Ann-Christin Sjölander

Vårt värdefulla vatten

Ann-Christin Sjölander header image 2

Samer befarar att gruvdrift förorenar vatten

27 oktober, 2013 · Inga kommentarer

26 oktober 2013

Rent vatten

Vattnet – vårt viktigaste livsmedel- kan förgiftas. Renbetesland förstörs. Stoppa alla nya gruvor och ändra minerallagen. Det kräver samiska och andra aktionsgrupper. De samlades nyligen i Stockholm.

För mig, född i fjällbyn Dikanäs, van vid att leva sida vid sida med samer, är det förvånande att uppleva, att samer idag är tvungna att åka till Stockholm för att åter försvara sina rättigheter. Nu handlar det om gruvindustrins intrång i Sápmi, samernas land. Jag trodde att det räckte med att Vattenfalls regleringar i älvarna har förstört renbetesland och försvårat förflyttningar av renar. Men nu är det dags igen.
På fredagen slog samer läger med tältkåtor i Kungsträdgården och berättade om sin kultur och om gruvboomen i sameland.

Renskötaren Jörgen Stenberg från Malå sjöng en jojk om Umeälven, som visserligen är dämd men ändå inte ännu förgiftad. För det kan den bli, befarar han.
Det är inte så att de här samerna är emot utveckling, men gruvor i deras område hotar den framtida rennäringen. Dessutom riskerar grundvatten och älvar att förorenas.
Inte bara samerna utan aktionsgrupper som Rädda Vättern, Fältbiologerna och Latinamerikagruppen deltog i en demonstration i lördags. Intill Vättern är det på gång en brytning av sällsynta jordartsmetaller. Internationellt blir skiffergasen en allt hetare fråga, eftersom utvinningen riskerar att förorena grundvattnet.
Johannes Vestly
Johannes Vestly

På Mynttorget blev det tal och sång med texter som ” Går gruvbolagen i konkurs, då får vi betala kalaset” och ”When you are mining you undermine yourself”.
Hårda ord riktades mot näringsminister Annie Lööf. Hon och andra politiker anses vara fartblinda för gruvlobbyns alla löften om jobb. Minerallag- och strategi måste skrivas om, var kravet. Annars utraderas närdemokratin och livsmiljön läggs i händerna på gruvbolagen.
På plats fanns bland annat Marie Persson, som berättade om Rönnbäck i närheten Hemavan/Tärnaby. Där planerar Nickel Mountain AB/IGE ett gigantiskt dagbrott mitt i Umeälvens källflöde.
Marie Persson
Marie Persson

– Sverige exporterar en mineralpolitik som bygger på en utarmning av lokalsamhällen, som varken säkrar hälsa, miljö eller det samiska folkets överlevnad. Det är inte försvarbart att svenska politiker år 2013 för en aktiv koloniseringspolitik, där de enda vinnarna är lycksökande projekteringsbolag. Sluta dalta med gruvindustrin, sa hon och rev ner mängder av applåder. Det gjorde även Niklas Spik från Jokkmokk.
– Vi ska inte ha någon djävla gruva i Jokkmokk. Vi ska ha en ekoturistskola, den samiska parlamentsbyggnaden och Laponia. Beowulf mining can go to hell.
Detta sade han med anledning av att Jokkmokk Iron Mines AB, dotterbolag till det engelska Beowolf Mining, vill öppna en järngruva i Kallak utanför Jokkmokk.
Något som också väcker missnöje är att gruvindustrin bara behöver betala 0,5 promille av värdet av den brutna malmen till staten. Därför är Sverige så gynnsamt för de utländska gruvbolagen. Men Annie Lööf försvarar den låga avgiften med att Sverige i stället har högre miljökrav.
Även Sametinget kräver att svenska staten stoppar all projektering tills staten lever upp till den internationella folkrätten.
Samernas Riksförbund kräver en lagstiftning som tvingar gruvexploatörer att uppträda seriöst och ansvarsfullt.
Och alla jobben då som gruvindustrin skapar? Det gav inte demonstranterna mycket för. Kanske det blir några en kort tid, medan rennäringen och jobben som finns där försvinner, likaså jobb inom långsiktig turismen. Och priset kan i värsta fall vara försämrad miljö och inte minst vatten.

Demonstrationen anordnades av Urbergsgruppen.

Etiketter: Vatten

0 svar hittills ↓

  • Inga kommentarer än, du kan vara först ut.

Lämna en kommentar